sitemeter

Felbecsülhetetlen élettapasztalatok Brüsszelből

Egy eu-s vendégmunkás kalandjai.

Friss topikok

  • pruty: komment1: hahooo Agi! A lakas tenyleg szuper, sot mostmar szuperebb is!!!! TOk jo volt ott lenni!... (2009.07.21. 10:34) Még mindig kecó
  • Miett2: Szia Ági Megadnád az e-mail címedet? Szeretnék kérdezni valamit nem nyilvánosban. miett232@gmail... (2009.04.16. 11:18) Mikor lehet jönni?
  • eszter: na, megnéztem én is, RF most sem tetszett, ez már úgy látszik mindig így lesz... de a film tényleg... (2008.07.01. 22:15) In Bruges
  • g: ja, es nagyon jok a kepek, sot, ebben a bejegyzesben igazan viccesek is:))) g (2008.05.26. 09:30) Star Wars és Victor Horta

Linkblog

Hága. Az élhető város

2009.05.01. 10:46 hag

Hága szép, Hága jó. Menjetek Hágába!

Bár az oda út elég rosszul sikerült a hülye utazási iroda miatt, mert nem szóltak, hogy vágányfelújítás van, és a normálisan másfél órás útból sikerült 4 és fél órásat csinálni, még ezzel együtt sem panaszkodhatok, mert összességében ez is rendesen meg volt szervezve. Persze azért ha előre tudtunk volna, hogy mi a helyzet, akkor kocsival megyünk.  
 
Hágában is munka ügyben voltam, de az egy teljesen más, jó hangulatú látogatás volt. Ide úgy mentünk, hogy biztos kellemetlen út lesz, mert parázs vitákra számítottunk, ehhez képest ez volt az eddigi legsimább utam. Valahogy a holland kultúra nagyon együttműködő és mivel mindenben a célszerűségre törekszenek, észérvekkel meggyőzhetők.
 
A város mérete pont jó. Minden rendezett és tiszta. Az egyetlen, ami nekem nem annyira tetszett, az a biciklisek viselkedése. Hihetetlen öntudatuk van és nem csak az autósokkal, de a gyalogosokkal szemben is úgy gondolják, hogy nekik minden szabad, ezért néha nagyon bunkók.
 
Sajnos magából a városból nem láttam túl sokat, mert amikor megérkeztünk kiderült, hogy másnap kezdődik egy konferencia Afganisztán jövőjéről, amin sok nagyember vesz részt és emiatt a fél város le lesz zárva. Azt tanácsolták, hogy ha ki akarunk menni a tengerhez, akkor ezt aznap tegyük meg, mert másnap már nem lehet. Mivel én még mindig nagyon odavagyok a tengerért legyen az hideg vagy meleg, így is tettünk, azaz kivillamosoztunk Scheveningenbe. Nekem ez volt az első találkozásom ezzel a tengerrel és nagyon tetszett. Nem tudom, hogy a fürdés is tetszene-e, mert a víz nyáron is nagyon hideg. Ráadásul ez egy elég veszélyes tengerpart. Azt mondják, hogy sokan belefulladtak már a vízbe, mert nagyon furcsák az áramlások és szinte húz befelé a tenger. Akkor természetesen senki nem fürdött, de a naplemente így is nagyon szép volt. Bár még nem volt igazán meleg, kiültünk egy teraszra és megvacsoráztunk a rózsaszínes-narancssárga estében. Nem volt annyira drága, mint hittük, mert még a téli árak voltak érvényben.
 
Bár ezt a képet nem én csináltam, a mi naplementénk is kb. ilyen volt:
 
 
Ami még tetszett Hollandiában, hogy ők nem csak úgy mondják, hogy integráció így, meg úgy, hanem tényleg létezik a dolog. Belgiumban kb. a buszvezető a legmagasabb poszt, amit egy bevándorló (vagy szemmel láthatóan bevándorló leszármazott) elérhet. Itt találkoztunk színes bőrű minisztériumi osztályvezetőnővel, meg szintén minisztérium belső ellenőrrel, aki kendővel, teljesen hagyományos muszlim viseletben volt. Szóval nekem az jött le, hogy Hollandiában, hogyha valaki szorgalmas és elfogadja a normákat, akkor színtől vagy kulturális háttértől függetlenül hagyják előrejutni.
 
Szintén nagyon tetszett, hogy minden nagyon célszerű. Például a nagy irodaházak liftjeibe nem lehet csak úgy beszállni, hanem először be kell nyomni, hogy hányadikra akar menni az ember és hányan van. Majd a lift kigondolja, hogy melyik a legenergiatakarékosabb megoldás és rendszer szerint gyűjti össze az embereket. És voltunk egy tökéletesen automatizált üzemi kajáldában is. Az ember elvette, amit meg akart enni, majd odament az automata pénztárhoz, ha volt rajta vonalkód akkor lehúzta, ha nem akkor az érintőképernyőn kiválasztotta, hogy mit vett és végül kifizette a kártyájával az egészet. Persze egy ember azért ott van, hogy segítsen a bénázóknak, de alapvetően azért simán meg tudja csinálni az ember egyedül is.
 
Ja! És nem igaz, hogy a hollandok szarrágók. Meghívtak ebédre. Persze ez nekünk nagyon rossz volt, mert kb. 5 eurót fizettek az agyondotált ebédünkért, nekünk meg 20 euró ugrott a napidíjból, de a gesztust akkor is értékeltem.
 
Szóval bár csak 3 napot voltam Hágában, nagyon élhető városnak tűnt és ha lesz rá lehetőségem, szeretnék még visszamenni kicsit jobban körülnézni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hakeddvanakkor.blog.hu/api/trackback/id/tr181096999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása