sitemeter

Felbecsülhetetlen élettapasztalatok Brüsszelből

Egy eu-s vendégmunkás kalandjai.

Friss topikok

  • pruty: komment1: hahooo Agi! A lakas tenyleg szuper, sot mostmar szuperebb is!!!! TOk jo volt ott lenni!... (2009.07.21. 10:34) Még mindig kecó
  • Miett2: Szia Ági Megadnád az e-mail címedet? Szeretnék kérdezni valamit nem nyilvánosban. miett232@gmail... (2009.04.16. 11:18) Mikor lehet jönni?
  • eszter: na, megnéztem én is, RF most sem tetszett, ez már úgy látszik mindig így lesz... de a film tényleg... (2008.07.01. 22:15) In Bruges
  • g: ja, es nagyon jok a kepek, sot, ebben a bejegyzesben igazan viccesek is:))) g (2008.05.26. 09:30) Star Wars és Victor Horta

Linkblog

In Bruges. A valóságban

2008.07.06. 12:10 hag

Ez a bejegyzés csak annak lesz teljesen érthető, akinek sikerüt megnézni az In Bruges című filmet. Akinek még nem, de vágyik egy példányra, az szóljon nekem és majd elrendezem a dolgot.:-)

Tegnap végre elmentünk Bruges-be.

Kicsit nehezen indult a dolog, mert délelőtt még elmentünk egy kicsit shoppingolni, de végül is megérte a késedelem, mert vettem 2 klassz nadrágot és mint tudjuk Bruges (a 600 éve ugyanolyan város, a változatlanság szimbóluma, a Purgatórium metaforája) marad, a leárazott nadrágok meg ugye...

Szóval jó későn értünk a városba, már 4 óra is elmúlt. Természetesen a későt csak Belgiumra értem, hiszen mikor is zárnának a turistaatrakciók egy olyan orszában, ahol 23,15-kor megy le a nap, ha nem 16,15-kor? (Ez nem vicc! Itt este 11-kor lazán világos van, és a fő atrakciót jelentő toronyba az utolsó ember 16,15-kor mehet be.)

Úgy gondoltuk, hogy a nézelődést a filmben látott helyszínekre fogjuk kihegyezni, ami végül nem egészen úgy lett.

Megláttuk, hogy a csatornán járó kishajók 5-ig járnak, úgyhogy gyorsan be is ültünk egybe. (A gyorsan belga tempóban értendő, úgyhogy kb. félórát vett igénybe.) Gondoltuk, hogy majd  "going around in a boat, looking at stuff" mivel hogy "it's called sight-seeing", de ez nem annyira sikerült, mert elkezdett esni az eső. Pontosabban már odafelé is esett időnként, de reméltük, hogy Bruges-ben majd jó idő lesz. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy óriási nagy ernyők alatt üldögéltünk, de persze azért sikerült megcsodálnunk a "stuff" nagyrészét.

Hajózás ernyők alatt:

Egyébként ezt a kifejezést az író valószínűleg az életből vette, mivel a hajót vezető pacák 3 nyelven elmondta mindig a látnivalókat és kb. az volt az üdvözlő szövege, hogy szerettel köszönt mindenkit és majd röviden elmondja milyen "interesting stuff"-ot láthatunk. Roppant vicces volt. Hajókázni mindenképp érdemes, mert van jónéhány olyan épület, amit csak a víz felöl lehet igazán megnézni, mert nincs előtte utca. Ilyen a híres 1100-ban épült korház is, ami egészen 1976-ig végig korházként üzemelt.

Ahogy a csónakból kiszálltunk, gyakorlatilag azonnal kisütött a nap. Ez egyáltalán nem meglepő Belgiumban. Itt valahogy este 7-kor jön az igazi napsütés. Elindultunk a főtér felé, hogy majd gyorsan megmásszuk a tornyot, de még Belgiumhoz képest is sikerült alulmúlni önmagukat, ugyanis a toronyba 16,15 után nem lehet felmenni, de a WC 6-ig nyitva. Dehát mint tudjuk felesleges is felmenni:

- Coming up?

- What's up there?

- The view.

- The view of what? The view of down here? I can see that down here.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azt írták, hogy 9-től lesz harangjáték koncert, úgyhogy gondoltuk majd visszajövünk addira és legalább a feléig megnézzük belülről, de végül ez sem sikerült, mert térzenefesztivál volt a városban és elmaradt a harangjátékozás.

Ezután elmentünk a Konigin Astrid Parkba. Ami sokkal kisebb, mint a film alapján tűnt, de amúgy helyes park.

A park és a templom:

A park mellett van egy templom, ahol életem legjobb templomi kiállítás-megnyitós, heppeninges bulijába keveredtünk bele. Egyrészt baromi szimpatikus volt, hogy ilyesmire használják a templomot, másrészt az egész valami hihetetlenül vicces abszurd izévé állt össze. A kiállítás alapvetően fotókból álllt, meg valami installáció szerű valamiből. Mókásnak találtam, hogy semmi leírás nem volt arról, hogy tk. mit látunk, de a sok fénykép közé bekeveredett egy kb. 10x10 cm feldolgozása a Blind Faith nevü a 60-as években nagyon rövid ideig létező együttes, egyetlen stúdió albumának a borítójáról, aminek mindjárt egy 4 oldalas brossúrát szenteltek, hogy ez miért nem pedofil. Valahol beteg világban élünk, hogy ilyenek miatt magyarázkodni kell. Ma már nyilván nem készítenének ilyen képeket kislányokról, de szerintem nem szabad ezt a képet kiragadni a korból, amiben készült. Amúgy ez nem a kedvence Eric Clapton formációm, bár a lemez egész jó, úgyhogy ha valaki meg szeretné hallgatni, szívesen kölcsönadom.

(Itt lehet megnézni a borítót: http://en.wikipedia.org/wiki/Blind_Faith_%28album%29 )

Kaja meg pia is volt a bulihoz, ahol sikerült életem legbizarabb gumicukrát elfogyasztani: a Szűz Mária alakút. Amúgy finom volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután úgy gondoltuk, hogy megnézzük a Szent Vér templomot, de sajnos nem sikerült, mert a térzene fesztivál miatt lezárták a belváros egyrészét és a templom a kordonon belül volt. Egyébként kivülről valójában láttuk, csak a többi templomhoz képest, nem olyan feltűnő.

Végül kajáltunk egyet a főtéren, majd 11 körül hazajöttünk.

Összefoglalva: Bruges nem shit-hole és még biztos vissza fogok menni, mert alig sikerült megnézni valamit a korai zárás miatt. Meg remélem, hogy összel valamivel kevesebb turista lesz. Amúgy a város belső magja, hol a mese házikók vannak nagyon kicsi és már 2 óra mászkálás után olyan érzésed van, hogy legalább ötször jártál már minden utcában. Azt meg, hogy Bruges-ben gyakorlatilag 600 éve nem változott semmi, nem tartom kizárólag pozitív dolognak.

És a végére még egy idézet:

"It's like a fairy tale. It was just that initial, dual carriageway thing sort of put him off for a second."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hakeddvanakkor.blog.hu/api/trackback/id/tr60555581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása