sitemeter

Felbecsülhetetlen élettapasztalatok Brüsszelből

Egy eu-s vendégmunkás kalandjai.

Friss topikok

  • pruty: komment1: hahooo Agi! A lakas tenyleg szuper, sot mostmar szuperebb is!!!! TOk jo volt ott lenni!... (2009.07.21. 10:34) Még mindig kecó
  • Miett2: Szia Ági Megadnád az e-mail címedet? Szeretnék kérdezni valamit nem nyilvánosban. miett232@gmail... (2009.04.16. 11:18) Mikor lehet jönni?
  • eszter: na, megnéztem én is, RF most sem tetszett, ez már úgy látszik mindig így lesz... de a film tényleg... (2008.07.01. 22:15) In Bruges
  • g: ja, es nagyon jok a kepek, sot, ebben a bejegyzesben igazan viccesek is:))) g (2008.05.26. 09:30) Star Wars és Victor Horta

Linkblog

Athén

2008.06.22. 16:19 hag

A régen várt beszámolóval való késlekedésnek az volt az oka, hogy lerobbantam. Én teljesen úgy készültem, hogy Pesten nyár lesz. Ehhez képest egész héten a tesám kölcsön kardigánjában nyomtam és a Brüsszelbe való visszajöveltelem reggelén (június 14.) 10 fok volt. Szóval szerintem, egyszerűen megfáztam. Továbbra sem sikerült a belga egészségüggyel kapcsolatba kerülnöm, mert itt 2 napig igazolás nélkül itthon lehet maradni, és én így tettem kedden.

 

Szóval Athén. Utólag nagyon örülök, hogy ez volt az első hivatalos utam (és nem mondjuk a bortányosan szarul sikerült pesti) mert erősen elgondolkoztam volna, hogy van-e ehhez idegrendszerem. Szerda este érkeztünk Athénba, ahol a redőrség tank méretű terepjárójával vártak minket. Az erős kezdést sikerült végig szinten tartani. Gyakorlatilag 2 napon át egyfolytában a kedvünkbe akartak járni. Néha vicces volt, mert hiába magyaráztuk, hogy majd gyalog közeltjük meg a helyszínt (kb. 3 perc a hotelból) ragaszkodtak az autóhoz, amivel 15 perc volt az út. Már első este elmentünk egy kicsit körülnézni (nagyon jó helyen laktunk, szemben a Parlamenttel) es Brüsszelből jőve, ahol már 8-kor fellövik a pizsit, frenetikus élmény volt Athén. Kicsit olyan volt mind Déri Tibor Szerelmében ez első szabad pillanatok:

Ebben a percben - attól a pillanattöredéktõl kezdve, hogy nem köszönt a börtönõrnek, s a villamos elindult -, abban a percben megszólalt körülötte a világ. Olyasféle érzés volt, mint amikor moziban géphiba miatt egy ideje hang nélkül pergett a film, s egyszerre, egy mondat, egy szó közepén visszatér a hang a színészek üresen tátogó szájába, s a süketnéma terem, melyben mintha a közönség is elvesztette volna harmadik kiterjedését, hirtelen milszekundumos indítással a mennyezetig megtelik hangos zenével, énekkel, párbeszédekkel. Körös-körül minden szín robbanni kezdett. A szemben érkezõ villamos olyan sárga volt, mint amilyen sárgát még életében nem látott, s olyan gyorsan zúgott el egy rikító, szürke egyemeletes ház elõtt, hogy B. attól tartott, nem bírják többé megállítani. Az utca túlsó oldalán két pipacspiros ló vágtatott egy üres társzekér elõtt, melynek andalító zörgése megrezegtette az égen úszó tündéri bárányfelhõket. Egy üvegzöld kertecske hullámzott el hátrafelé, két lángoló üveggömbbel s mögöttük egy nyitott konyhaablakkal. A járdákon sok millió ember sétált, mind civilruhában, egyik szebb, mint a másik, s mind különbözött egymástól. Köztük sok volt a meglepõen alacsony termetû, egyik-másik a járókelõknek csak a térdükig ért, sokat karon kellett vinni.

Na jó, azért Brüsszel nem annyira szörnyű, de nagy élmény volt, hogy:

* éjfél után is nyitva vannak a kávézók, kajáldák

* jó az idő

* úgy öltöznek az emberek mint én (nem furcsa, hogy elfátyolozatlanul szállok fel a buszra)

* este 8-kor nem röhögnek ki a kérdésre, hogy hol lehet ilyenkor kontaktlencsét kapni, sőt megmondják, hogy hol és nyitva van a bolt egészen 9-ig.

* a zöldségeknek zöldség íze van és nem műanyag

* reggel kiülős helyen lehet reggelizni, és normális kávét (a melegre való tekintettel jegeset) lehet inni. (Az Everestet feltétlen próbáljátok ki! http://www.everest.com.gr/ )

Valószínűleg azért volt még nagy élmény Athén, mert folyamatosan az járt az eszemben, hogy így is élhetnénk (mármint Pesten) ha normálisan viselkednének az emberek. Az emberek nem bunkók, a város rendezett (vannak koldusok és szemét is, de nem undorító a dolog mint Pesten), a tömegközlekedés olcsó és jól működő (legalábbis a belvárosban). Egy jegy, amivel másfél órát lehet utazni bármivel bármilyen irányba 0,8 EUR, azaz még 250 Ft/EUR árfolyammal számolva is csak 200 Ft, vagyis Pesten 30%-kal drágább. A metró csodás, légkondicionált, olyan tiszta, hogy a padlóról lehet enni. Aki nem való oda (pl. árusok, hajléktalanok) azt egyszerűen kiteszik.

Érzésem szerint (bár lehet, hogy ez csak Brüsszelhez képest igaz), minden olcsóbb. Pl. egyik este egy igazi turista-csapdában sikerült kajálni, és egy üdítő+saláta+főétel 15 EUR volt.

Második nap este felmentünk az Akropoliszhoz. Sajnos bemenni nem lehetett, mert már bezárt. Az egyetlen probléma, hogy meglepően sok a kóbor kutya. Nekem ugyan semmi bajom nem volt velük (kb. min Assisi Szent Ferenc, meg a madarak, bár azért nem ültek kóbor kutyák a vállamon) viszont a kollégámat szó szerint seggbe harapta az egyik. Erre sikerült jól beparáztatnom, hogy veszettséget fog kapni, úgyhogy szereznünk kellett neki egy tetanuszt. Szerencsére ciprusi a srác, úgyhogy viszonylag egyszerűen rendeződött a dolog.

A görögök meglepően emlékeztettek a magyarokra mentalitásban, illetve a reakcióikban. A rendőrség is vicces volt. Összességében elmondható, hogy minél több valakin a csillag, annál kevésbé tud angolul.

Összefoglalva: Athén nagyon jó hely. Menjetek, nézzétek meg! Viszont ne nyáron, mert olyankor nagyon meleg van és a várost körülvevő hegyek miatt beszorul a koszos levegő, ami nem túl kellemes.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hakeddvanakkor.blog.hu/api/trackback/id/tr87533745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása