sitemeter

Felbecsülhetetlen élettapasztalatok Brüsszelből

Egy eu-s vendégmunkás kalandjai.

Friss topikok

  • pruty: komment1: hahooo Agi! A lakas tenyleg szuper, sot mostmar szuperebb is!!!! TOk jo volt ott lenni!... (2009.07.21. 10:34) Még mindig kecó
  • Miett2: Szia Ági Megadnád az e-mail címedet? Szeretnék kérdezni valamit nem nyilvánosban. miett232@gmail... (2009.04.16. 11:18) Mikor lehet jönni?
  • eszter: na, megnéztem én is, RF most sem tetszett, ez már úgy látszik mindig így lesz... de a film tényleg... (2008.07.01. 22:15) In Bruges
  • g: ja, es nagyon jok a kepek, sot, ebben a bejegyzesben igazan viccesek is:))) g (2008.05.26. 09:30) Star Wars és Victor Horta

Linkblog

Vidéki Anglia

2008.07.30. 19:58 hag

Kihasználva a belga hosszúhétvégét kirándultunk egyet Angliában. Szuper volt! Én korábban csak Londonban voltam, de a vidéki Anglia annyira különbözik a multikulti Londontól, mintha egy másik ország lenne. Az út során sok mindent láttunk és sokat tanultunk, próbálom azokat a dolgokat leírni, ami mások számára is érdekes illetve hasznos lehet.

A képek eléggé összenyomorodtak, úgyhogy felteszem őket majd valahova normálisan is és kiteszem a linkjét.

Komp

Az az első pillanatban kiderült, hogy ez inkább a csórók közlekedési eszköze, de semmi probléma nincs vele. Mi Dunkerque-nél szálltunk kompra és Doverbe mentünk. Az egész rendszer nagyon olajozottan megy: ha valaki korábban ér oda - ahogy nekünk is sikerült, mert nem tudtunk pontosan, hogy mennyi lesz az út - azt egyszerűen felteszik az első kompra, amin van hely, szóval nem kell várni. Azt nem ajánlanám, hogy valaki később érkezzen, mert a kompjegyek ára eltérő attól függően, hogy milyen időpontban indul, tehát a későbbi kompra egyáltalán nem biztos, hogy felszállhat. A kocsival sincs semmi bonyodalom, teljesen világosan mutatják, hogy hová kell gurulni szépen egymás mögé, megérkezéskor meg csak kinyitják a másik oldalon az ajtót, aztán ki kell gurulni.

Jótanács az utazóknak: Tilos a nyúl becsempészése Angliába, amit roppant fenyegető áthúzott nyulas táblával jeleznek! (Sajnos nem fényképeztem le.)

A kompos kép kicsit csalás, visszafelé készült.

Közlekedés az utakon

Úgy hogy a baloldalon van a kormány nem annyira egyszerű, de megoldható. Mi azt hittük, rosszul tettük, hogy az autópályán felmentünk a londoni körgyűrűre és utána vissza Salisburybe, de utóbb kiderült, hogy ez a legjobb megoldás. A legfontosabb információ, amit érdemes megjegyezni az angol utakról, hogy a száma egyáltalán nem utal az út méretére. Tehát pl. az A25-ös út nem feltétlenül nagyobb mint az A2547-es. Sajnos, ezt a saját kárunkon tanultuk meg visszafelé, amikor a tengerparon mentünk vissza Doverbe és az odafelé 2 órás út visszafelé majdnem 5 óra volt.

 Roundabout and crossing

Ez a két dolog annyira angol, hogy külön feljezetet érdemes szentelni neki. Egyszerűen imádják a körforgalmakat, ugyanakkor (ők sem) tudják normálisan használni. A sima egy sávosakkal nincs gond, de a 2-3 sávosaknál a következő történik. Miután nem érdekli, hogy te már bent vagy az illető bejön eléd és vadul indexel jobbra (aminek ugye semmi értelme), ezután bemegy a legbelső sávba (ebből ugye te azt gondolod, hogy nem az első lehetőségnél akar kimenni). Viszont de! Úgyhogy anélkül, hogy indexelne balra, egy határozott kormánymozdulattal elhúz balra az első lehetőségnél, amitől mindenki (többi között ő is) frászt kap.

Iszonyat sűrűn vannak a körforgalmak, szerintem simán átmentünk vagy 100-on. A legfurcsább körforgalom (természetesen a KÖR itt csak metafora, mert a tojásalakútól a négyszögletesig bármilyen alakja lehet), amiben voltunk egy autópályán (!) lévő körforgalom volt 6 db jelzőlámpával! Az átkelés kb. 10 percig tartott és teljesen értelmetlen volt az egész, mert a 4 kis útról jövők általában az autópályára akartak felmenni valamilyen irányba és nem egyik gyalogútról a másikra. Máshol itt egy pillangó formájú fel-lehajtó lett volna.

Keresztezni, meg bármi és bárhol kersztezheti az ember útját. Ez a tábla nem Photoshop, magam fényképeztem. Itt már nagyon röhögtünk, de ezen kívül az alábbi "krosszingokkal" találkoztunk: tehén, birka, bicikli (autópályán), ember (autópályán), szénás szekér. Továbbá voltunk egy olyan vasúti átjáróban, ahol ha valaki teherautóval akart átmenni, akkor előbb telefonon értesíteni kellett az illetékes hatóságokat.

Amúgy a közlekedés teljesen nyugodt, az emberek nagyrésze normális. Autópálya meglepően kevés van és amit ők autóútnak hívnak, az valójában nem az.

Ahol majdnem jártunk

Ripley

Tulajdonképpen egy látnivaló van a faluban, de azt sem lehet megnézni, mert magántulajdon és a tulajdonos nem engedi.

No, meg ez Eric Clapton szülőfaluja. Az Imre valahogy nem volt lelkes, úgyhogy nem ott kanyarodtunk le az autópályáról.

A vár, ahol a Kevin Costneres Robin Hoodot forgatták

Sajnos már nem fért bele, pedig szívesen megnéztem volna.

Ahol voltunk, de csak azt mondhatjuk el a helyről, hogy na itt is voltunk

Brighton

Sajnos nem sikerült parkolóhelyet találni, meg egyébként is sietni kellett a komphoz, így csak az autóból láttuk a mólókat, meg a Királyi Pavilont.

Rye

Ez az egyik Cinq Ports város, de sajnos itt sem volt időnk körbenézni. Viszont itt derült ki, hogy Angliában is vannak igazi késdobálók. Szóval itt sem olyan minden kocsma, mint ahogy az angol kocsmát elképzeljük.

Ahol tényleg voltunk

Salisbury

Itt volt a bázisunk, azaz itt aludtunk. Szép hely, szép katedrálissal, ahol van egy eredeti Magna Carta. Illetve a határában van egy Old Sarum nevű hely, ami tulajdonképpen a város régi helye a dombtetőn, de a lakosok még a középkorban úgy döntöttek, hogy leköltöznek a völgybe. (Ezt nagyban elősegítette a földesúr, aki a völgyben jelölte ki a vásár helyét.) A lecuccolás annyira jól sikerült, hogy a korábban a dombon állt nem kicsi katedrálist is szétszedték és levitték. Ma már csak az erdőd illetve a katedrális alapjai vannak a dombon, de érdemes őket megnézni.

Winchester

Nekem ez a város tetszett a legjobban. Szintén van egy szép katedrálisuk Jane Austin sírjával. Meg egy váruk egy nagy teremmel, ahol egy 600 éves hamis kerekasztal látható. Azt, hogy hamis nem veszik a szívükre, sőt ezzel reklámozzák. Vannak még római romok is. Nagyon jó hangulatú város, kellemes belvárossal és vásárlóutcával, simán el lehet akár egy napot is tölteni benne, pedig annyira nem nagy.

Bath

Én erre voltam a legkivácsibb, de a végén csalódást okozott. Egyrészt irgalmatlan sok turista volt, másrészt a főatrakciók egy magyar számára meglehetősen érdektelenek. Van egy ál-római ál-fürdőjük. Na, ha valamiből nálunk dögivel van, akkor azok a római emlékek meg a termálvíz, úgyhogy nem volt túl érdekes a dolog. A nevezetesség annyi, hogy itt van Anglia egyetlen termálforrása, amit már nagyon régóta használnak, pl. a rómaiak fürdésre. Persze a római fürdőból alig maradt valami kb. 30 cm a földtől, úgyhogy rittyentettek a forrás főlé egy római fürdőt, úgy ahogy a XIX. században elképzelték. Fürdeni nem lehet benne, hanem arrébb van egy modern termálfürdő. A turista annyira sok már évszázadok óta, hogy a beszedett pénzből sikerült felhúzniuk egy akkora templomot, hogy a Bazilika hozzáképest kutyafasza. Ráadásul nem is katedrális hanem csak egy sima apátság. Szóval nem érdemes elmenni Bathba.

Stonehenge

Ez is kicsit csalódás volt, mert nem lehet odamenni a kövekhez. Utóbb tudtam meg, hogy évi 700 ezer ember nézi meg Stonehenget. Hát ennek a 10%-a tuti ott volt szombat délelőtt. Szóval ne menjetek: nyáron, iskolai szünet idején illetve jóidőben.

Összefoglalva

A vidéki Anglia nagyon jó hely, és még vissza akarok menni, mert még ezen a részen is sok a látnivaló, ahol mi voltunk. Nem igaz, hogy rossz az idő. Az árak viszont baromi magasak. Mindennek ugyanaz az ára, mint Belgiumban, csak ugye-e 1,4-gyel kell mindent szorozni. Ja! És apró mindig legyen nálatok, már az érkezésnél is, mert a parkolásért a "Pay and Display" módszer miatt mindenhol ELŐRE kell fizetni, ráadásul csak érméket fogadnak el a gépek és még a legkisebb városban is fizetős a parkolás.

És az angolok továbbra sem a jóizlésről híresek. Fogadjátok sok szeretettel ezt a rózsaszín gunicsízmát és hallagassátok meg hozzá Voga-Turnovszky örökzöldjét, a Bunkó Bluest:

https://www.youtube.com/watch?v=88RyctBrnxk

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hakeddvanakkor.blog.hu/api/trackback/id/tr13593290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása